De onderzoeksresultaten zoals gepubliceerd in de laatste editie van BNW Index, bevestigt wat velen van ons dagelijks ervaren: digitalisering en de krapte op de arbeidsmarkt zijn de toptrends die de manier waarop we werken het meest beïnvloeden. Maar terwijl digitalisering enorme kansen biedt om de druk op de arbeidsmarkt te verlichten, blijft de vraag: gebruiken we deze tools wel effectief genoeg? En zijn we in staat om deze tools effectief te gebruiken?

Een citaat uit de publicatie slaat de spijker op zijn kop: “Het feit dat er digitale tools worden aangeboden betekent niet dat medewerkers hier goed mee kunnen werken.” En dat is precies waar de uitdaging ligt. Digitalisering, met name de opkomst van AI, biedt ongekende mogelijkheden om taken slimmer en efficiënter uit te voeren. Maar in de praktijk blijkt dat veel medewerkers nog niet in staat zijn om alle beschikbare tools optimaal te benutten. Ze jongleren met verschillende platforms zoals e-mail, Teams en Slack, en lopen vast bij de kleinste visuele updates van een app.

De kern van het probleem? Medewerkers worden vaak niet genoeg begeleid in het leren omgaan met deze tools en de continue verandering die dit met zich meebrengt. Investeringen in digitalisering zijn volgens mij zinloos als er geen aandacht en middelen worden vrijgemaakt voor de adoptie ervan. Het gebeurt te vaak dat organisaties enorme bedragen investeren in nieuwe tools en apps, maar vervolgens besparen op de tijd en training die nodig zijn om medewerkers er echt mee te laten werken. Trainingen blijven beperkt tot een e-learning of een klasje met een knoppencursus, terwijl medewerkers vaak meer nodig hebben. Ze moeten comfortabel worden het nieuwe systeem of de app zodat ze hier graag in werken, durven te klikken en het ‘oude’ los durven laten.

Tijdens de pandemie zag ik bij een overheidsinstelling hoe een hoge functionaris iemand fulltime in dienst had om zijn Teams-account op te starten en af te sluiten. Dit is niet alleen inefficiënt, maar ook zorgelijk, gezien de groeiende afhankelijkheid van digitale tools. Het is steeds meer onderdeel geworden van onze maatschappij. Het is duidelijk dat er meer tijd en energie moet worden gestoken in het verhogen van de digitale vaardigheden en comfort van medewerkers. We moeten af van de gedachte dat leren over digitale tools een belasting is en eenmalig uitgevoerd dient te worden. Het zou moeten worden gezien als een investering in de toekomst van ons werk. Ik durf te stellen dat veel medewerkers beter af zijn met een continue investering in digitale vaardigheden dan een ‘inhoudelijke opleiding’ om het dagelijks functioneren en onze arbeidsproductiviteit te verbeteren.

Het zou fantastisch zijn als digitalisering onze arbeidsproductiviteit zodanig verbetert dat we kortere dagen kunnen werken zonder aan effectiviteit in te boeten. En de tijd die we over houden kunnen inzetten voor de zaken waar echt meer aandacht naar toe zou moeten.

De echte uitdaging ligt in het versterken van de samenwerking tussen mens en technologie. De toekomst van werk zal steeds meer afhankelijk zijn van digitale tools. Laten we ervoor zorgen dat we niet alleen de technologie, maar ook onze medewerkers klaarstomen voor die toekomst. Alleen dan kunnen we de volledige potentie van digitalisering benutten en de druk op de arbeidsmarkt verlichten.