cultuurverandering

“Ja, het zit nou eenmaal in de cultuur van ons bedrijf.” Deze opmerking wordt vaak gebruikt als een soort verklaring voor problemen of knelpunten bij het invoeren van een cultuurverandering. In deze tekst legt YNNO uit wat een cultuur nou precies is. Daarnaast beschrijven we hoe organisaties een cultuur kunnen creëren die positieve veranderingen ondersteunt en versterkt.  

Dit voegt een cultuur toe in een organisatie  

Een cultuur is meer dan een set van normen, waarden en tradities binnen een organisatie. Een cultuur is namelijk ontzettend belangrijk, zo wordt het gedrag en de gedachten van de medewerkers beïnvloedt door de cultuur op kantoor. Daarnaast speelt een cultuur in een bedrijf een belangrijke rol in de manier waarop we dingen doen en denken. Zo vormt het de basis voor de manier van interactie en besluitvorming. Om die reden is het belangrijk dat de cultuur aansluit bij de doelen en waarden van een organisatie, waardoor medewerkers in staat zijn om hun volledige potentieel in te zetten.  

Cultuurverandering en de aanpak 

De cultuur in een organisatie is in feite een verzameling van gedrag en gedachten. Met andere woorden, een cultuur wordt ook wel gedefinieerd door: ‘Zo denken wij, dus zo doen wij.’ Om die reden is het belangrijk dat een cultuurverandering zich vertaalt naar concreet gedrag en denken binnen de organisatie. Onze aanpak om cultuurverandering in te zetten en door te voeren omvat meerdere fasen en strategieën. Deze zijn gericht op het betrekken van alle belanghebbenden en het creëren van een omgeving die openstaat voor verandering en groei.  

Fase 1. Het management en de cultuurverandering  

De eerste fase in de aanpak om cultuurverandering te realiseren, richt zich op het betrekken van het leiderschapsteam bij de cultuurverandering. Het is essentieel dat het management zich bewust wordt van de noodzaak van de verandering en zich committeert aan het proces. Dit bekent ook dat het management zelf bereid moet zijn om te leren en te veranderen. Zij moeten namelijk het goede voorbeeld geven aan de rest van de organisatie.  

Fase 2.  Cultuurdragers  

In de tweede fase gaan we op zoek naar ‘cultuurdragers’ binnen de organisatie. Dit zijn mensen die als voorlopers kunnen dienen in de verandering en die anderen kunnen inspireren en motiveren om mee te doen. Het is belangrijk om een diverse groep van cultuurdragers te selecteren, zodat verschillende perspectieven en achtergronden worden vertegenwoordigd.  

Fase 3. Het plan om cultuurverandering te realiseren  

Vervolgens is het tijd voor de derde fase, waarbij het gewenste gedrag en denken wordt gedefinieerd. Dit gebeurt in samenwerking met het managementteam en de cultuurdragers. Dit resulteert in concrete gedragsnormen en waarden die de basis vormen voor de cultuurverandering. 

Fase 4. Implementeren en opleiden  

Een belangrijk onderdeel van cultuurverandering, is het implementeren van de verandering en het opleiden van de teams. Dit traject omvat workshops, intervisies en theoretische modellen die gericht zijn op het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden en inzichten om het gewenste gedrag te kunnen vertonen. Het doel is om de groep enthousiast te krijgen en anderen te kunnen ondersteunen bij de verandering.  

Naast dit leertraject zijn er ook ondersteunende activiteiten en initiatieven, die gericht zijn op het creëren van draagvlak en het stimuleren van positieve verandering. Dit kan variëren van gezamenlijke evenementen en workshops tot nieuwsbrieven en communicatiecampagnes die de voortgang van de veranderingen benadrukken en de successen te vieren.  

Is jouw organisatie toe aan een nieuwe cultuur? 

Neem vandaag nog contact op met YNNO en ontdek hoe onze expertise en ervaring jouw organisatie kunnen ondersteunen op weg naar een positieve verandering. We staan klaar om naar je te luisteren, je vragen te beantwoorden en samen te kijken naar passende oplossingen voor jouw specifieke situatie.