De ambitie: dieper inzicht en effectieve ondersteuning

De Gemeente Breda heeft een duidelijke wens: meer inzicht krijgen in de inwoners met een participatie-uitkering, oftewel mensen in de bijstand. ‘Op dit moment werken de 66 regisseurs binnen deze afdeling voornamelijk op basis van kennis en ervaring, maar zonder goed gebruik te maken van data op casusniveau.’ Dit is een gemiste kans! Door deze kennis en praktijkervaring te combineren met waardevolle data-inzichten, krijg je veel meer duidelijkheid over waar de behoeften van deze inwoners liggen en welke aanpak het beste zou werken. Dianne Hoeve, onze opdrachtgever vanuit de gemeente, vermoedde dat er veel meer waardevolle informatie te halen is. “We willen écht begrijpen wie deze mensen zijn, wat ze nodig hebben om weer aan het werk te kunnen, en hoe wij als gemeente hen het beste kunnen ondersteunen,” legt Dianne uit. Deze ambitie vormde de basis voor onze samenwerking.

De rol van YNNO: stapsgewijs naar meer inzicht

Om de ambitie van Dianne en haar team te realiseren, besloten we bij YNNO om in verschillende fases te werk te gaan. We startten met een verkenningsfase waarin we de vragen van Dianne verder onderzochten: wat betekenen deze vragen precies en welke gegevens zijn nodig om ze te beantwoorden? Met een team van YNNO-experts, Sven van Veen, Stef Smets en Anne Zandberg, gingen we intensief aan de slag. “Het was belangrijk om eerst een stap terug te doen en echt te begrijpen welke data we nodig hadden om de juiste inzichten te krijgen,” zegt Anne. We werkten nauw samen met een kernteam dat Dianne had samengesteld en organiseerden workshops met diverse deelnemers uit de organisatie. Tijdens deze workshops, waar onder andere data-analisten, teamleiders en regisseurs aanwezig waren, bespraken we hun perspectieven en inzichten over de vraagstukken. “Dankzij intensieve gesprekken en workshops hebben we een duidelijk beeld gekregen van de huidige situatie én de gewenste verbeteringen. We weten nu wat we willen meten. En zijn dus klaar voor de volgende stap: dit ook écht meten!” voegt Sven toe.

Het resultaat: YNNO’s blauwdruk

In slechts zes weken hebben we de Gemeente Breda geholpen om helder inzicht te krijgen in wat ze willen weten en hoe ze dit kunnen bereiken. We stelden een gezamenlijke ambitie vast en brachten alle noodzakelijke bouwstenen in kaart om meer grip op de situatie te krijgen. Dit omvatte zowel de benodigde data als de organisatorische veranderingen die nodig zijn. Uiteindelijk leverden we een blauwdruk op waarin duidelijk werd welke inzichten uit data de gemeente nodig heeft om de uitvoering van de Participatiewet te verbeteren. Bovendien voerden we enkele concrete analyses uit op de reeds beschikbare gegevens, wat direct enkele waardevolle inzichten opleverde. “Dankzij deze blauwdruk weten we nu wat onze ambitie is en welke data we nodig hebben om onze dienstverlening effectiever te maken, en het is ons, in samenwerking met YNNO, gelukt om dit in zeer korte tijd te realiseren,” zegt Dianne tevreden. Anne vult aan: “Onze evaluatie liet bovendien zien dat onze expertise complementair was aan die van de gemeente, wat de samenwerking bijzonder succesvol maakte.” De volgende stap is om met deze ambitie aan de slag te gaan door middel van effectieve dataproducten en een nieuwe werkwijze, zodat de Gemeente Breda haar inwoners nog beter kan ondersteunen op weg naar participatie!